Άνθρωπος, ίσως το μόνο είδος πάνω στην Γη που είναι ταυτόχρονα τόσο έξυπνο αλλά και τόσο ανόητο. Ναι, το ξέρω πως το σχήμα αυτό ακούγεται και είναι οξύμωρο αλλά είναι η αλήθεια. Σκέψου λιγάκι πόσα πράγματα έχουμε επιτύχει και ανακαλύψει σαν είδος, πόσα μυστήρια και προβλήματα (πρακτικά και θεωρητικά) έχουμε λύσει και για πόσες αρρώστιες έχουμε βρει γιατρειά. Τώρα σκέψου πόσο κακό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Μολύνουμε τον πλανήτη μας με υλικά που χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να διασπαστούν (π.χ. το πλαστικό), κόβουμε ολόκληρα δάση για να τα γεμίσουμε με τσιμέντο, σκοτώνουμε ζώα για την διασκέδαση μας, για να πάρουμε μερικά μέρη του σώματος τους για γούρι (π.χ. λαγοπόδαρο, ελεφαντόδοντο), για διακόσμηση και για ένδυση (γούνα από τρίχωμα αρκούδας, αλεπούς). Ακόμη κρατάμε ζώα αιχμάλωτα για να πληρώνουμε εισόδους σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους ώστε να πηγαίνουμε να τα βλέπουμε, να τα φωτογραφίζουμε και να τα θαυμάζουμε και καλά σαν να είναι άψυχα αντικείμενα. Σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για το χρήμα και την δύναμη και μολύνουμε τον αέρα που αναπνέουμε με καυσαέρια και ραδιενέργεια. Με απλά λόγια επιταχύνουμε τον χρόνο μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη!

Το κωμικοτραγικό θα έλεγα στοιχείο μέσα σε όλα αυτά είναι πως στο τέλος παραπονιόμαστε και ανησυχούμε για την υγεία μας, αφού τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται ραγδαία, και προσπαθούμε να βρούμε τι φταίει! Πιπιλάμε την ίδια καραμέλα εδώ και χρόνια για την κλιματική αλλαγή, την τρύπα του όζοντος και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και παράλληλα συνεχίζουμε να κάνουμε όλα όσα προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα. Άσε που όταν γίνεται ένα βήμα για αλλαγή ώστε να σωθεί όσο γίνεται η όλη κατάσταση, δυσαρεστούμε. Για παράδειγμα όταν μπήκε σε λειτουργία ο Νόμος για την πλαστική σακούλα κάναμε ολόκληρο σαματά (Κύπρος 2018: “καλά μάνα μου εν εγώ που εν να σώσω τον πλανήτη;”), είπαν 7 δισ. ανθρώπων !

Τώρα πάμε στο σενάριο κατά το οποίο μια καλή μέρα η ανθρωπότητα εξαφανίζεται χωρίς λόγο και αιτία και θα σου πω, πως θα είναι ο κόσμος που θα αφήσουμε πίσω μας χωρίς εμάς. Αρχικά σιγά σιγά τα ίχνη μας θα εξαφανιστούν (διακοπή ρεύματος, κατάρρευση κτιρίων και άλλων υποδομών) και μετά από μερικούς αιώνες θα είναι σαν να μην υπήρξαμε ποτέ. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει από τους ρύπους, τα ζώα θα ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και θα ακολουθήσουν την φυσική τροφική αλυσίδα, που σημαίνει πως τα μικρόσωμα ζώα θα εξαφανιστούν. Τα φυτά θα μεγαλώσουν και θα εξαπλωθούν καταλαμβάνοντας τον χώρο που τους ανήκει και γενικά ολόκληρος ο πλανήτης Γη θα επανέλθει στην φυσική του αρχική κατάσταση, σε ένα υγιές οικοσύστημα. Μια νέα εποχή θα ανατείλει για τον πλανήτη  χωρίς την ανθρωπότητα, γιατί πολύ απλά εμείς τον έχουμε ανάγκη και όχι αυτός εμάς. Είσαστε απλά φιλοξενούμενοι πάνω σε αυτόν, που παρεξηγήσαμε τον ρόλο μας. Αν και πιστεύουμε πως είμαστε το ανώτερο είδος και το πιο δυνατό στοιχείο στην τροφική αλυσίδα αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη απάτη!

Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι περνά από το χέρι μας για να φτιάξουμε το χάος που δημιουργήσαμε αποκτώντας πρώτα ανθρώπινη συνείδηση και ακολούθως περιβαλλοντική!