https://www.scoopwhoop.com/

Μας έχουν «εμφυτεύσει» στο εγκέφαλο οδηγίες συμπεριφοράς αναλόγως του αν είσαι άντρας ή γυναίκα (βιολογικό φύλο).  Αυτές οι «οδηγίες» καθορίζουν το τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας των φύλων στα πλαίσια της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της θρησκείας,  της εργασίας, των διαπροσωπικών – ερωτικών σχέσεων και σε όλους γενικότερα τους τομείς της ζωής του ατόμου. 

Ζούμε σε μια κοινωνία που

  1. Μαθαίνουμε τα μικρά παιδιά πως το χρώμα των κοριτσιών είναι το ροζ και των αγοριών το μπλε, πως τα κορίτσια παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με όπλα, πως τα κορίτσια μπορούν να κλαίνε αλλά τα αγόρια όχι και πάει λέγοντας.
  2. Αναμένουμε από τα κορίτσια να έχουν κλίση στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, ενώ από τα αγόρια στην επιστήμη και τον αθλητισμό.
  3. Απαιτούμε από τον άντρα να είναι πιο σκληρός και να μην εκφράζει τα συναισθήματα του. Ενώ από την γυναίκα να είναι πιο ευαίσθητη και εκδηλωτική όσον αφορά τα συναισθήματα της.
  4. Ζητάμε από τις κόρες μας να μας βοηθήσουν στην δουλειές του σπιτιού αλλά ούτε κατά διάνοια δεν ζητάμε από τους γιους μας να το κάνουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι για απλά πράγματα όπως η τακτοποίηση του δωματίου, αφού τα άλλα είναι «δουλειά» των γυναικών.
  5. Υπάρχει διαχωρισμός  στα σχέδια που έχουν πάνω τα ρούχα των παιδιών.  Τα ρούχα κοριτσιών έχουν πάνω πριγκίπισσες ενώ των αγοριών πειρατές. Οσο αφορά τα ρούχα των μεγάλων, τα γυναικεία είναι πιο sexy και αποκαλυπτικά.

Δυσκολίες στην ενήλικη ζωή

Η γυναίκα ακόμη και σήμερα εν έτη 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα στην επαγγελματική της ανέλιξη αφού η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» δεν λέει να σπάσει. Τις ηγετικές – διευθυντικές θέσεις συνεχίζουν να κατέχουν άντρες και το τραγικό είναι πως στο πολιτικό κομμάτι που υπάρχει η δυνατότητα της ψήφου πάλι το ποσοστό των γυναικών – πολιτικών που εκλέγονται είναι πάρα πολύ μικρό.

Αν μια γυναίκα  προσπαθήσει να κατακτήσει μια διευθυντική θέση πρέπει να καταβάλει αρκετό κόπο αφού έχει να αντιμετωπίσει τους άντρες τους οποίους πρέπει να πείσει και να κερδίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πολλοί  θα την υποτιμήσουν και δεν θα  δώσουν καν σημασία σε αυτά που έχει να πει. Εάν τώρα καταφέρει να πάρει τη θέση πολλοί είναι αυτοί που θα την αποκαλέσουν «σκύλα», συμπεριλαμβανομένων και γυναικών, και θα σκεφτούν πως τα κατάφερε με ανήθικα μέσα.

Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να δεχτούμε πως η γυναίκα «βγήκε από την κουζίνα», πως μπορεί να είναι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και επαγγελματίας. Έχουμε την εντύπωση πως μια γυναίκα με ψηλούς επαγγελματικούς στόχους είναι μια χαζή που πιστεύει πως μπορεί να πετύχει. Επίσης της ζητείται να θυσιάσει την καριέρα της για την οικογένεια της, έτσι ώστε να είναι “σωστή” σύζυγος και μητέρα.

Βέβαια και οι άντρες βασανίζονται από τις προσδοκίες που έχει από αυτούς η  κοινωνία. Όπως το γεγονός πως το πόσο πετυχημένος είναι ένας άντρας μετριέται βάση της δουλείας και του μισθού του. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα οι ίδιοι να νιώθουν μειονεκτικά εάν ο μισθός της γυναίκας τους είναι πιο υψηλός.

Δυστυχώς ζούμε στην κοινωνία των στερεοτύπων και των προσδοκιών που έχουν άλλοι για εμάς. Σε μια κοινωνία που δημιουργούμε στερεότυπα στα παιδικά παιχνίδια και ρούχα, εμποδίζοντας την ελευθερία έκφρασης μέχρι και στα μικρά παιδιά. Οφείλουμε όμως να σταματήσουμε να ζούμε με τους γελοίους φόβους και να τους αφήσουμε στην άκρη. Γιατί ναι, πρόκειται και για τον φόβο πολλών γονιών πως αν ο γιος τους παίξει με κούκλες, φορέσει ροζ ή ασχοληθεί με την τέχνη θα γίνει ομοφυλόφιλος και αναλόγως αν η κόρη τους παίξει με αυτοκίνητα ή θέλει να γίνει μηχανικός θα γίνει λεσβία. Αυτός ο φόβος προς το “διαφορετικό” είναι πλέον ανεπίτρεπτος ακι στη τελική τι έγινε αν κάποιος έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτό που θεωρείται “φυσιολογικό”;

Μα ποιος τέλος πάντων ανακάλυψε αυτούς του γελοίους ρόλους, τα ανεκδιήγητα πρέπει; Ρόλους που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράσουν αυτό που πραγματικά θέλουν και νιώθουν, αυτό που πραγματικά είναι!

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να ζούμε σε καλούπια, να αφήσουμε τους φόβους μας και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητα μας, μακρία από στερεότυπα, πρέπει και μη!

Break Gender Stereotypes