«Η παγκοσμιοποίηση είναι ο τρόπος που βιώνουμε το σήμερα» (A.Giddens). Με βάση κυρίως αυτή την πρόταση θα αναλύσω πιο συγκεκριμένα το πώς βιώνω την παγκοσμιοποίηση μέσα από την δική μου εμπειρία και καθημερινότητα στην Κύπρο.

Ως νέα της Κύπρου έχω παρατηρήσει ότι η δική μου η γενιά των 90΄έχει γίνει ταυτόσημη και πολύ λίγα άτομα διαφέρουν. Αναφέρομαι συγκεκριμένα τώρα στη μόδα κυρίως όπου λόγω της παγκόσμιας σύνδεσης  μεταφέρεται από την μια χώρα στην άλλη και αποβάλλεται ο όρος «μοναδικός»  .

Πρώτα, οι άνδρες έχουν όλοι γένια, φοράνε όλοι τα ίδια χρώματα και έχουν τα ίδια κουρέματα. Οι περισσότεροι ξαφνικά πάνε γυμναστήριο και προσέχουν την διατροφή τους γιατί απλά ακόμα και αυτό είναι στη μόδα.  Μόνο όταν σου μιλήσουν θα καταλάβεις ότι είναι διαφορετικά άτομα .Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Ακολουθούν τις ίδιες τάσεις στα μαλλιά , στα ρούχα ( συνηθισμένο χακί σακάκι και παπούτσια γνωστής παγκόσμιας βιομηχανίας-> με την οικονομία αυτών των παγκόσμιων βιομηχανιών να εκτοξεύεται ) και γενικότερα στην εξωτερική τους εμφάνιση. Έχουν τις ίδιες πόζες στις φωτογραφίες και προσπαθούν να μιμηθούν ότι καλύτερο και νέο έχει εμφανιστεί στην « σόου- μπίζ » και στα «social media» .

Μέσω της παγκόσμιας σύνδεσης δηλαδή , ο κόσμος ήρθε πιο κοντά και έχει εδραιωθεί το διαδίκτυο. Με όλα αυτά τα «είδωλα» και γενικότερα τους διάσημους αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  τα άτομα τείνουν να καταναλώνουν ακόμη πιο πολύ (υλικά αγαθά και υπηρεσίες)  από ότι κατανάλωναν πριν. Ένα επίκαιρο θέμα είναι η τάση των Kardashians , των αδερφών που τάραξαν τα μέσα δικτύωσης αλλά και τη ζωή μας. Κάθε μέρα κάνουν διαφήμιση  τις« πολύτιμες »  και «πολυτάραχες» τους στιγμές αλλά και τα υλικά τους αγαθά που πολλές προσπαθούν να μιμηθούν και φυσικά όλο αυτό γίνεται μέσο διαδικτύου και διάφορων «applications» που έχουν όλοι στα «smart phones» τους. Έτσι , ότι είναι στη μόδα και στην επικαιρότητα ΠΡΕΠΕΙ να το πάρω, να το κάνω και εγώ για να είμαι ένα μαζί τους , να μην διαφέρω και έτσι  γίνομαι ένα με το σύνολο – έχω πρόσβαση σε όλα μέσω της παγκοσμιοποίησης  . Με λίγα λόγια , ο βομβαρδισμός των διαφημίσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλλει στην υπερκατανάλωση αφού πιστεύουν ότι με τα τάδε προϊόντα η ζωή τους θα είναι καλύτερη και πιο εύκολη .

Στην πραγματικότητα όμως τα άτομα είναι απλά ένα αντίγραφο άλλων ατόμων και έτσι χάνουν τον δικό τους και μοναδικό τους χαρακτήρα και δεν διαφέρουν για άλλη μια φορά στο πλήθος!