Κορονοϊός η λέξη που ηχεί στα αυτιά μας τον τελευταίο καιρό, μια λέξη που προκαλεί πανικό, άγχος και φόβο. Ζούμε και επίσημα σε μια εποχή πανδημίας και δεν είναι λίγα τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά με τον περιβόητο αυτό ιό και την προέλευση του. Έχουμε ακούσει κυριολεκτικά τα πάντα!

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα σενάρια:

  1. Προήλθε από την κατανάλωση ζώων στην Κίνα και συγκεκριμένα από σούπα νυχτερίδας που καταναλώνεται πολύ στη επαρχία Γουχαν όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.
  2. Από λάθος που έγινε σε εργαστήριο που βρίσκεται κοντά στην επαρχία Γουχαν.
  3. Πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα: Ο ιός εξαπολύθηκε σκόπιμα για να κτυπήσει την οικονομία της Κίνας αλλά βγήκε εκτός ελέγχου.
  4. Εξαπολύθηκεσκόπιμασταπλαίσιαενόςσχεδίουγια «εκκαθάριση» της ανθρωπότητας, για μείωση του πληθυσμού και απαλλαγή από τους «αδύναμους». Εδώ μας θυμίζει κάτι από την ταινία Inferno.
  5. Είναι εξαιτίας της ζωοφαγίας και πως το σώμα μας, μας εκδικείται.
  6. Για παραπλάνηση του κόσμου από σημαντικά θέματα της πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Σίγουρα η λίστα δεν τελειώνει εδώ, άλλωστε πως είναι δυνατόν ένας τόσο δυνατός ιός να εξαπλώθηκε με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι ότι ερχόταν; Μπορεί οι πιο πάνω θεωρίες να έχουν ένα κωμικοτραγικό στοιχείο αλλά πέραν των εικασιών και των αστείων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έρχονται να σατιρίσουν, να καυτηριάσουν και να ελαφρύνουν κάπως το κλίμα των ημερών, τα πράγματα ίσως είναι σοβαρότερα από όσο θέλουμε να πιστεύουμε

Στην ουσία ζούμε την αρχή μια τεράστιας οικονομικής κρίσης.

Ίσως τώρα να μας χρυσώνουν κάπως το χάπι με το «μένουμε σπίτι» μιας και κακά τα ψέματα περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Βλέπουμε ταινίες, μαγειρεύουμε, παίζουμε επιτραπέζια και χαλαρώνουμε. 

Τι γίνετε παράλληλα με  το «μένουμε σπίτι» όμως; Μετά Τι θα γίνει μετά;

1. Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν πάρει άδειες με αποτέλεσμα την μείωση των μισθών, και μπορεί η κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Φύσεων για Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων του Κορονοϊου με την προσφορά επιδομάτων αλλά η ζημιά που έχει γίνει και αυτή που θα γίνει είναι πολύ μεγαλύτερη.

2. Εκμετάλλευση: μερικοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση και πουλούν τις μάσκες και τα αντισηπτικά στο πενταπλάσιο της αρχικής τους τιμής.  Να δούμε τι άλλο θα αυξηθεί !

3. Αναμένεται  αύξηση της ανεργίας και μείωση μισθών.

4. Αλλαγή της οικονομίας όλων των χωρών αφού η πλήξη της κινέζικης οικονομίας θα φέρει μεγάλες αλλαγές και όχι μόνο στις τιμές, αλλά και στο ποιας χώρας θα ενισχυθεί η οικονομία. Για παράδειγμα στον τομέα των ενδυμάτων προβλέπεται ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας.

Στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο έναν ιό, αλλά μια παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών. Καλούμαστε να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που μας περιμένουν. Ελπίζω μόνο αυτή τη φορά να αλλάξουμε νοοτροπία και μυαλά!