Μια υγιής ερωτική σχέση δεν σημαίνει καθόλου εντάσεις, διαφωνίες ή τσακωμούς. Σημαίνει πως μπορείς να λύσεις ό,τι και αν προκύψει με το άλλο σου μισό. Σημαίνει υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές και απαιτεί θέληση και χρόνο για να χτιστεί σε μια σωστή βάση. Σημαίνει πως και τα δύο άτομα βαδίζουν προς την ίδια πορεία όσο αφορά τη σχέση τους!

Πάρακατω σου παρουσιάζουμε μερικά βασικά “συστατικά” για μια υγιή σχέση.

Αγάπη: το βασικότερο είναι να υπάρχει αγάπη και από τους δύο. Μια υγιής και όχι άρρωστη αγάπη, η οποία να σε κάνει να θες ό,τι καλύτερο για το άλλο σου μισό. Να θες να βλέπεις τον/ την σύντροφο σου χαρούμενο/νη σε όλους τους τομείς και φυσικά να τον / την στηρίζεις.

Κατανόηση και επικοινωνία: το να μπορείς να κατανοείς και να επικοινωνείς με τον/ την σύντροφο σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αλλά είναι εξίσου βασικό. πρέπει να είστε και οι δύο σε θέση να μιλάτε ελεύθερα, να συζητάτε ό,τι σας προβληματίζει και οτιδήποτε σας ενοχλεί, ώστε να υπάρχει διάλογος και να λύνονται κάποια προβλήματα. Αν δεν υπάρχει η κατανόηση και η επικοινωνία τότε κάποια στιγμή θα γίνει ένα μεγάλο μπαμ, και έπειτα άντε μάζευε τα ασυμάζευτα, αυτό άλλωστε γίνεται όταν μαζεύεις πράγματα μέσα σου.

Εμπιστοσύνη: γνωρίζω καλά πως ειδικά στην αρχή δεν είναι εύκολο να δείξεις εμπιστοσύνη σε κάποιο άτομο έτσι απλά, κυρίως όταν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν. Πριν από κάθε σχέση όμως υπάρχει μια, ας την πούμε, δοκιμαστική περίοδος στην οποία μπορείς να καταλάβεις αν το άτομο που έχεις απέναντι σου είναι άξιο εμπιστοσύνης. Για να λειτπυργήσει μια σχέση όμως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Να εμπιστεύεσαι τον/την σύντροφο σου πως δεν θα κάνει κάποια μαλακία όταν βγει μόνος/η με την παρέα του/της. Γιατί ναι, όταν μιλάμε για εμπιστοσύνη σε μια σχέση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το κέρατο και μετά όλα τα άλλα.

Προσωπική ελευθερία: το γεγονός πως δυο άτομα βρίσκονται σε ερωτική σχέση μεταξύ τους και είτε έχουν οικογένεια μαζί είτε όχι δεν ακυρώνει το γεγονός πως είχαν ζωή πριν. Καλό και απαραίτητο είναι λοιπόν να έχει ο καθένας χρόνο να κάνει πράγματα για τον εαυτό του και να βγένει έξω με τους φίλους του. Έτσι δεν θα ρουτινιασεις σην σχέση σου, θα πεθυμάς και τον/ την σύντροφο σου και θα έχετε να μιλάτε για πολλά πράγματα.

Κάντε πράγματα μαζί: να προσπαθείς συνεχώς στην σχέση σου να κάνεις πράγματα με τον/την σύντροφο σου, να έχετε πάντα κάτι προγραμματισμένο οι δύο σας εντός της βδομάδας. Από ένα διήμερο, ένα road trip, μια έξοδο για φαγητό, σινεμά, κάποιο σπορτ και ό,τι εσείς θέλετε. Αρκεί να κάνετε κάτι μαζί, καινούριο ή παλιό δεν έχει καμία σημασία. Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι να ξεφεύγει από την καθημερινότητα και να δοκιμάζει καινούριες εμπειρίες.

Υγιής ζήλια: όταν λέμε υγιή ζήλια εννοούμε να ζηλεύεις αλλά όχι σε σημείο που να προκαλείς σοβαρούς καβγάδες, να δημιουργεις διάφορα σενάρια στο μυαλό σου με το παραμικρό και να παρανοείς. Να ζηλέυεις τόσο όσο για να δείξεις στον άλλο πως τον/την θες ακόμη. Η υγιής ζήλια θα λέγαμε είναι δείκτης ενδιαφέροντος. σημαίνει πως δεν θεωρείς τον/ την σύντροφο σου δεδομένο/η και πως παράλληλα δεν αφήνεις τον εαυτό σου και τη σχέση σου στο έλεος της ρουτίνας και των υποχρεώσεων.

Η συνταγή για μια υγιή σχέση δεν είναι καθόλου εύκολη, θέλει δουλεία και θέληση. Μην ψάχνεις να δημιουργήσεις την τέλεια σχέση γιατί απλά δεν μπορεί να υπάρξει. Φτιάξε όμως την δική σου τέλεια σχέση με τις ατέλειες σας. Επίσης να θυμάσαι πως μια σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα δεν πρέπει να δημιουργείται από ανάγκη αλλά από επιλογή. Επιλέγεις να έχεις το συγκεκριμένο άτομο στην ζωή σου, σαν ερωτικό σύντροφο και σαν φίλο και όχι γιατί τον έχεις ανάγκη για να είσαι εσύ καλά, αλλά γιατί ξέρεις πως κάνει την ζωή σου καλύτερη!